Information om operation for skæv næseskillevæg

Klik her for se folder i PDF og udskrive

Skæv næseskillevæg kan bevirke nedsat luftpassage i den ene side af næsen. Nogle gange kan der være vekslende tæthed fra side til side. Ved undersøgelse med spekulum eller optik kan skillevæggen vurderes.
Operation for skæv næseskillevæg kan foregå i lokalbedøvelse alene, eller en kombination af lokalbedøvelse med afslappende og smertestillende medicin i en plasticslange i en blodåre eller i fuldbedøvelse.
Når bedøvelsen er lagt åbnes der ind til brusken på den ene side af næseskillevæggen. Herefter frigør man slimhinden fra brusken. Brusken tildannes så den står i midtlinien.
Slimhinden lægges tilbage igen og sys sammen. Der bliver ingen synlige ar.
For at holde skillevæggen på plads lægges der i begge sider i næsen en tamponade. Fortil sys tamponaderne sammen for ikke at kunne glide bagud. Der sættes plaster på næsen for ikke at tamponaden skal falde ud fortil. Tamponaden skal typisk ligge op til 4 dage. Den stopper næsen helt til, så man kun kan ånde gennem åben mund. Det giver ofte tørhed og lettere synkebesvær. Der vil fortil ved næseforbindingen sive sekret, oftest let blodig. Det skyldes at næsen producerer op til 1%!. væske i døgnet. Tamponaderne vil også kunne forårsage trykken i kinder og nogen hovedpine. Det kan normalt klares med paracetamol eller lign. håndkøbs smertestillende medicin.
Når tamponaden fjernes vil der efterfølgende komme en lettere hævelse af næseslimhinden og nogen sekretdannelse.
Det kan afhjælpes ved at snuse saltvand.
Trådene skillevæggen er syet med tilbydes fjernet ugen efter for at tage ømheden fra næsen.
Efter et par uger vil hævelsen være svundet og passagen i næsen være i orden.

Med venlig hilsen
Peter A. Haahr (øre-, næse-, halslæge)