Information om helbedøvelse i narkose

Klik her for at læse folder i PDF og printe ud

 Faste:

Det er vigtigt, at mavesækken er tom før fuld bedøvelse. Fastetiden for fast føde og mælkeprodukter skal være mindst seks timer. Vandig væske (fx saftevand, kaffe, te) må indtages indtil to timer før planlagt tid. Ingen tyggegummi, slik el. tobak.

 

Smertebehandling:

Før operationen:

For at begrænse smerter efter operationen, bør der tages Paracetamol og evt. Ibuprofen med det sidste væske der må drikke2 timer før operationen. Dosis for paracetamol (fx Pinex, Pamol, Panodil) som tablet eller mikstur er 15 mg/kg, som stikpille 25 mg/kg, og for Ibuprofen 10 mg/kg. Som tommelfingerregel kan følgende benyttes:

Børn 0-1 år:                   125 mg

Børn 2-5 år:                   250 mg

Børn 6-11 år:                 500 mg

Børn 12 år – voksen:            1 g

 

Efter operationen:

Der kan altid tages paracetamol i ovenstående dosis 4 gange dagligt. Herudover kan der suppleres ved større operationer, – det vil fremgå af vejledningen for operationen.

 

Anden medicin:

Hvis du tager medicin til dagligt, skal det som hovedregel tages som sædvanligt. Undtagelser er blodtryksmedicin, vanddrivende og insulin: Kontakt narkoselægen (3020 6014).

 

Bedøvelsen:

Der er frit valg mellem to bedøvemetoder: maske og intravenøst. Som hovedregel bruges maske til mindre børn og intravenøs til større børn og voksne.

Ved maskebedøvelse holdes en maske foran næse og mund, og der gives en blanding af lattergas, ilt og Sevofluran. Man falder i søvn efter ca. fem gode indåndinger. Bortset fra, at Sevofluran har en speciel lugt, som nogle ikke bryder sig om, er det en behagelig oplevelse.

Ved intravenøs bedøvelse lægges en tynd nål i en blodåre i hånden eller armen. Heri gives en kombination af stoffer, som man falder i søvn af på få sekunder. Nogle få har smerter mens stofferne løber ind, men ellers er også dette en behagelig oplevelse. Opvågningen er ved længerevarende operationer kortest ved intravenøs bedøvelse. Ved korte operationer er der ingen større forskel.

 

Der skal være 2 voksne ledsagere med børn og mindst én til voksne.

Ledsager skal blive i klinikken og sidde hos den nyopererede i opvågningen.

 

Der skal oplyses om navn og telefonnummer på nærmeste pårørende.